Salderingsregeling voor Zonnepanelen

Salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling is een regeling die het mogelijk maakt om je gebruikte stroom te verrekenen met de stroom die je hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De vergoeding die betaald wordt voor de teruggeleverde stroom is even hoog als het bedrag dat je zelf voor de energie hebt betaald (inclusief belastingen). De salderingsregeling zal per 2023 in stapjes worden afgebouwd. Opmerking: door de tweede kamer is het wetsvoorstel inzake het afbouwen van de salderingsregeling controversieel verklaard. Een nieuw kabinet zal het voorstel hierdoor in stemming moeten brengen. Het is mogelijk dat dit tot vertraging zal leiden of kleine wijzingingen. Voorlopig is de regeling dan ook uitgesteld.

Grenzen

Het salderen of verrekenen is aan bepaalde grenzen gebonden. Enkel stroom die je zelf hebt verbruikt kun je verrekenen met de teuggeleverde stroom. Lever je daarentegen meer stroom terug dan dat je zelf hebt verbruikt. Dan krijg je hiervoor enkel maar de terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding zal verschillen per aanbieder en loopt van enkele centen tot aan de gebruikelijke prijs voor elektriciteit. In tegenstelling tot het gedeelte dat kan worden gesaldeerd mogen energielevanciers bij de terugleververgoeding wel zelf de prijs bepalen.

Voorbeeld:

Verbruik: 3000 (kWh)
Teruggeleverd: 3500 (kWh)
Salderen (eigen verbruik)3000 (kWh)
Terugleververgoeding (rest)500 (kWh)

De Salderingsregeling na 2023

De Salderingsregeling zonnepanelen zal vanaf of na 1 januari 2023 worden afgebouwd. Dit zal gebeuren in kleine stappen. Vanaf 2031 is het percentage dat je mag verrekenen 0 procent. Je krijgt vanaf dat moment alleen nog maar een terugleververgoeding. Er is gekozen voor 2023 omdat vanaf deze datum alle huizen in Nederland moeten zijn voorzien van een meter met een dubbel telwerk. Op deze meters kan je apart aflezen hoeveel stroom er is ingekocht en hoeveel stroom er is teruggeleverd.

JaarPercentage (%)
202391
202482
202573
202664
202755
202846
202937
203028
20310
Salderingsregeling: het percentage dat kan worden verrekend

Terugverdientijd

Het afbouwen van de salderingsregeling door de rijksoverheid zal effecten hebben op de terugverdientijd. Zie ook onderstaande afbeelding. Deze terugverdientijd zal, zoals ook uit onderzoek van TNO naar voren komt, toenemen. Aan de andere kant is ook de verwachting dat zonnepanelen goedkoper gaan worden. Bovendien is de kans groot dat er meer concurrentie ontstaat met betrekking tot de terugleververgoeding. Dit zal het verlies deels compenseren. Het loont voor de consument om te vergelijken en om over te stappen naar de energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding.

Bron: TNO

Slim verbruiken

Door slim je verbruik te plannen kun je rekening houden met het afbouw salderingsregeling. Gebruik bij voorkeur stroom wanneer je deze zelf opwekt. Dit voorkomt dat je extra energie moet inkopen. Voorbeelden van een goede planning zijn het overdag opladen van je auto en het overdag aanzetten van de wasmachine of droger. Ook kun je ook de aanschaf van een thuisaccu of thuisbatterij overwegen. Met een dergelijk apparaat kun je stroom opslaan wanneer je dit niet gebruikt en gebruiken wanneer je dit wel nodig hebt.