Zonnepanelen in de Schaduw

De opbrengst van zonnepanelen wordt door een aantal factoren bepaald. Een van deze factoren is schaduw. Een paneel dat een (groot) deel van de dag in de schaduw ligt heeft een lagere opbrengst dan een paneel in de volle zon. Dit verschil is echter minder groot dan je zou denken. Dit heeft te maken met het type licht dat op de zonnepanelen valt. Een groot deel van het licht bestaat uit diffuus of indirect licht. Dit in tegenstelling tot direct licht. Zonnepanelen in de schaduw zijn voor de opbrengst afhankelijk van dit indirecte licht.

Diffuus versus direct licht

Zoals al kort in de inleiding naar voren kwam, is een zonnepaneel in de schaduw, voor de opbrengst, afhankelijk van diffuus of indirect licht. De hoeveelheid diffuus licht, op een dag, is afhankelijk van het weer, het seizoen en de locatie. Zo is het percentage indirect licht op een bewolkte dag 100%, is de hoeveelheid indirect licht in de winter beduidend hoger dan in de zomer (zie ook onderstaande grafiek) en is het percentage indirect licht in Nederland hoger dan in Zuid-Europa. Laatstgenoemde heeft te maken met de stand van de zon.

Diffuus versus direct licht.
Diffuus versus direct licht

Nederland is wat betreft zonnepanelen in de schaduw een ideaal land. Zelfs onder de meest ongunstige situaties weten panelen in de schaduw vaak nog 50% van hun maximale opbrengst te realiseren. Wel is het van belang dat de installateur kiest voor de juiste opstelling en apparatuur.

Omvormer en opstelling

Bij de installatie is het belangrijk om rekening te houden met (gedeeltelijke) schaduw op de zonnepanelen. Het kiezen van de juiste omvormer vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Ligt een deel van de zonnepanelen in de schaduw dan kies je het beste voor een micro-omvormers of een string omvormer i.c.m. power optimizers. Dit zijn systemen waarbij alle losse zonnepanelen zijn voorzien van eigen MPP-trackers. MPP-trackers zorgen voor een optimale verhouding van spanning en stroom. Het gebruik van meerdere MPP-trackers voorkomt dat panelen in de schaduw een negatieve invloed hebben op de opbrengst van panelen die niet in de schaduw liggen.

Let op! in dit artikel is uitgegaan van normale schaduw door bijvoorbeeld: het huis van de buren, bomen of een schoorsteen.