Beste Richting Zonnepanelen

Zonnepanelen kun je plaatsen in diverse richtingen. De beste richting is hierbij het zuiden. Plaats je je zonnepanelen daarentegen in een andere richting. Dan betekend dit niet dat je geen rendement zal behalen. In dit artikel bekijken we de verschillende oriëntaties en het effect van de ligging van de zonnepanelen op het rendement van de zonnepanelen. Onderstaande gegevens zijn zowel van toepassing op zonnepanelen op een plat dak als zonnepanelen op een huis met een schuin dak.

Rendement Zonnepanelen vs. Oriëntatie

Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door een aantal factoren. Deze factoren zijn o.a. de hellingshoek, schaduwval en de oriëntatie van de zonnepanelen.

Beste richting van zonnepanelen versus de hellingshoek versus het maximaal te bepalen rendement.

De meest optimale of ideale richting voor zonnepanelen is het richten van de panelen op het zuiden. De zon komt immers op het oosten en gaat onder in het westen (als de zon op zijn hoogst staat is deze gericht op het zuiden). Zoals ook al in bovenstaande afbeelding naar voren komt. Is het rendement of de maximale efficiëntie op dat moment 100%.

Mocht het niet mogelijk zijn om de zonnepanelen te richten naar het zuiden. Dan zijn de richtingen zuidwest en zuidoost een goede nummer twee. De maximale opbrengst die je dan kan behalen is 90%.

Mocht onverhoopt ook dit geen optie zijn. Dan kun je kiezen voor een ligging op het oosten of het westen. Het maximale rendement is in dat geval 85%. Het verdient de opmerking dat het soms ook aantrekkelijk kan zijn om alsnog hiervoor te kiezen. Dit is het geval bij platte daken met een relatief klein oppervlakte. Door de panelen naar zowel het oosten als het westen te richten (oost-west opstelling) kan er een maximaal aantal zonnepanelen worden geplaatst. Of bij schuine daken en platte daken, als de energie evenredig over de dag moet worden opgewekt. De meest ongunstige ligging voor zonnepanelen op een huis is het noorden, noordoosten of het noordwesten.

Tip! Weet je niet of je dak op het zuiden, oosten, noorden of westen ligt. Ga dan naar Google Maps en voer hier je adres in. Op de kaart die wordt weergeven bevindt het noorden zich altijd aan de bovenzijde. Je kunt aan de hand van dit gegeven bepalen in welke windrichting je dak is geplaatst.