Onderhoud Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben net als veel andere apparatuur periodiek onderhoud nodig. In het geval van zonnepanelen betreft dit het schoonmaken van de panelen en een technische controle. Door te zorgen voor goed onderhoud blijft het rendement van de panelen op peil en wordt de levensduur van de zonnepanelen verlengt. Het voordeel, het behouden van rendement, kan hierbij oplopen tot 20% per tien jaar.

Wanneer schoonmaken

Coating op een zonnepaneel.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere lagen. Waarbij de buitenste laag is voorzien van een vuilafstotende coating. Bij regen zal deze coating er voor zorgen dat het vuil van de panelen afspoelt. Hiermee wordt voorkomen dat het zonlicht de zonnecellen niet meer kan bereiken.

Na verloop van tijd ontstaat er, ondanks de vuilafstotende laag, vaak toch vuilaanslag. Dit is gemakkelijk te detecteren door de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden. Wanneer de opbrengst terugloopt zijn de zonnepanelen naar alle waarschijnlijkheid smerig. In Nederland zul je gemiddeld eens per twee tot drie jaar je zonnepanelen dan ook moeten laten reinigen. Het kan voorkomen dat dit vaker nodig is. Dit wordt dan vaak veroorzaakt door een volgende oorzaken:

  • panelen met een kleine hellingshoek (het vuil loopt hier minder makkelijk vanaf);
  • (over)last van vogels;
  • de panelen liggen in de buurt van een drukke weg, vliegroute of andere vervuilingsbron.

Hoe kun je de zonnepanelen het beste reinigen?

Wanneer het tijd is om de zonnepanelen te laten schoonmaken kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen of om dit uit te besteden. Een kostenoverzicht van het laten schoonmaken van je zonnepanelen is opgenomen in de volgende alinea. Wanneer je ervoor kiest om zelf de panelen schoon te gaan maken dan zijn er aantal zaken waar je, met betrekking tot dit onderhoud van de zonnepanelen, rekening mee moet houden.

Schoonmaken en onderhouden van een zonnepanelen met een borstel.

Zorg er allereerst voor dat je veilig kan werken en maak bij voorkeur gebruik van een telescoopsteel. Spoel voordat je gaat poetsen de panelen af. Dit voorkomt dat er zand tussen de panelen en sponsen komt te zitten. Maak enkel gebruik van zachte sponsen zonder schurende oppervlakten. Schurende oppervlakken beschadigen de vuilafstotende laag. Gebruik osmose of gedestilleerd water. Dit voorkomt eventuele kalkaanslag en zorgt ervoor dat panelen streeploos opdrogen. Vermijd het gebruik van een hogedrukspuit.

Tot slot, het is niet nodig om schoonmaakmiddel te gebruiken. Het gebruik van osmose of gedestilleerd water volstaat. Mocht je dit desondanks wel willen gebruiken, koop dan een middel wat hier speciaal voor is ontwikkeld. Gebruik in ieder geval geen allesreiniger, afwasmiddel, autoshampoo, groene zeep etc.

Kosten reinigen zonnepanelen (onderhoud zonnepanelen)

Kies je ervoor om het schoonmaken uit te besteden dan zitten hier kosten aan verbonden. De gemiddelde kosten voor het reinigen van zonnepanelen hebben we in onderstaande tabel opgenomen. Vanzelfsprekend is het aan te bevelen om vooraf de prijzen te gaan vergelijken. Schoonmaakbedrijven maken voor het reinigen van de zonnepanelen gebruik van een telescoopsteel met spons of roterende borstels.

PanelenKosten
Minder dan 10 panelen€75
Tussen de 10 en 15 panelen€85 – €95
Tussen de 15 en 20 panelen €100 – €120

Technisch onderhoud

Naast het schoonhouden van de panelen is het soms ook nodig om technisch onderhoud uit te laten voeren. Dit kan preventief worden uitgevoerd of wanneer er sprake is defecte apparatuur en/of een sterk teruggelopen stroomopbrengst. Het preventief uitvoeren van technisch onderhoud voorkomt grotere schades en uitval. De kosten van een technische inspectie zijn gemiddeld € 100 tot € 150.

Technisch onderhoudt wat vaak moet worden uitgevoerd is het vervangen van de omvormer. Een omvormer heeft een gemiddelde levensduur van tien tot vijftien jaar. Zonnepanelen daarentegen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Andere zaken die vaak voorkomen zijn kabelbreuken, koppelstukken die los zitten en schade aan de panelen zelf.